Štampaj
OBJAVLJENO: 02.04.2015

Obilježen Dan crnogorskih akcijaša, 1. april

Na inicijativu Udruženja akcijaša – veterana Crne Gore Omladinskih radnih akcija, a uz podršku željezničkih preduzeća: Željezničke infrastrukture Crne Gore, Željezničkog prevoza Crne Gore, Montekarga i Održavanja željezničkih voznih sredstava, danas je simbolično obilježen Dan omladinskih radnih akcija 1. april.

Oko 50 akcijaša polozilo je vijenac na spomenik brigadirima koji su gradili prugu Titograd-Nikšić u Barama Šumanovića. Ovom događaju prisustvovali su ministar saobraćaja i pomorstva, gospodin Ivan Brajović sa svojim saradnicima, pomoćnik ministra, dr Rešad Nuhodžić, delegacije iz željezničkih preduzeća i predstavnici akcijaša.

Okupljenima su se obratili predsjednik Udruženja, Dragan Mitov Đurovic, i ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović.

Ministar je podsjetio da nakon II svjetskog rata Crna Gora je dobila željezničku saobraćajnicu Titograd – Nikšić građenu oskudnim tehničkim sredstvima, dobrovoljnim radom, uz veliki radni elan pretežno omladinskih radnih brigada, čemu i duguje svoje ime Omladinska pruga. Pruga Nikšić – Titograd duga 53,7 kilometra nesumnjivo je predstavljala najteži objekat u cijelom petogodišnjem planu izgradnje Crne Gore. Omladina je i u tom prelomnom momentu bila oslonac i moćna snaga crnogorskog društva.

U gradnji Omladinske pruge Nikšić – Titograd učestvovalo je 1945 brigadista. Omladina se obavezala da će prugu izgraditi do 13. jula 1948. godine. Za nepunih 15 mjeseci na osam dionica pruge smijenilo se 115 omladinskih brigada,101 frontovskih brigada, 23 brigade iz drugih jugoslovenskih republika, 18 stručnih i specijalnih brigada sa ukupno 49.385 graditelja. Pruga Nikšić – Titograd, iako je uglavnom bila omladinska, kao građevinsko remek djelo je kolektivni podvig i ostvarenje naroda Crne Gore.

Istakao je da je ovaj dan podsjetnik na ono što su nam generacije akcijaša ostavile da dalje gradimo i da unaprjeđujemo željezničku mrežu Crne Gore.

Takođe, predsjednik Udruženja akcijaša evocirao je uspomene sa svima prisutnima kada se gradilo i radilo zajedničkim snagama pregalaštvom i radom vrijednih omladinki i omladinaca.

Nakon polaganja vijenca i obraćanja u Barama Šumanovića, delegacije su posjetile stanicu Ostrog, a u povratku, u restoranu na željezničkoj stanici, za sve je bio priređen i prigodan koktel.

Svim preduzećima iz željezničkog sistema zadovoljstvo je bilo podržati i dati doprinos ovakvoj incijativi.

×