Štampaj
OBJAVLJENO: 23.04.2015

Titovim vozom do Kolašina

Muzejsko turistički voz ,,Železnica Srbije“, Plavi voz, koji je korišćen za potrebe nekadašnjeg predsjednika SFRJ, Josipa Broza Tita, angažovan je iz Beograda u Podgoricu za zanimljiv turistički angažman turističke agencije ,,Explorer“, da preveze 120 francuskih turista do Kolašina.

Iz agencije su se potrudili da dočaraju dijelom atmosferu iz perioda SFRJ i osoblje voza nosiće uniformu iz tog doba.

Voz će se više puta zaustavljati na putu do Kolašina kako bi turisti mogli da uživaju na atraktivnim lokacijama crnogorske pruge, a zahvaljujući originalnom sadržaju agencije biće u mogućnosti da na zaista zanimljiv način upoznaju sjever i jug države.

Plavi voz je predstavljao specijalan voz luksuznog tipa i korišćen je za Titove potrebe od 1946. do 1980. godine. Kompozicija voza sastavljena je od više vagona koji su uređeni tako da su tadašnjem predsjedniku SFRJ bili omogućen rad i boravak i sve protokolarne obaveze tokom putovanja, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Enterijer je urađen u stilu Art Deco-a i do danas je sačuvan u potpuno autentičnom obliku i u stanju kakav je bio u vreme maršala Broza.

Plavi voz ima svečani salon sa trpezarijom, troje salonskih kola sa apartmanima, kuhinju, restoran i posebna zatvorena prtljažna kola za prevoz automobila. Unutrašnjost voza je urađena uglavnom u drvetu. Korišćeni su mahagonij, kruška i orah, a saloni i hodnici su dekorisani intarzijama.

Posljednji put je saobraćao kao specijalan voz 5. maja 1980. godine prilikom prenosa Titovog kovčega iz Ljubljane u Beograd.
Od 2004. godine ovaj voz je prvi put otvoren za širu javnost, odnosno za domaće i strane turiste. Od tada plavi voz ima 30 do 40 tura godišnje.

Titov voz je u Kolašin prvi put došao 1976. godine, odmah nakon otvaranja pruge Beograd - Bar.

×