Štampaj
OBJAVLJENO: 03.12.2015

Održana izložba ,,Željeznica u Crnoj Gori kroz vrijeme”

Željeznički prevoz Crne Gore u saradnji sa Klubom ljubitelja željeznice ,,Pančevo” priredio je izložbu fotografija ,,Željeznica u Crnoj Gori kroz vrijeme” u petak 27. novembra u Galeriji Kulturno informacionog centra ,,Budo Tomović” u Podgorici. Autor ove zanimljive izložbe je Josip Veber, novinar Medija centra ,,Železnica Srbije” i predsjednik Kluba ljubitelja željeznice ,,Pančevo”.

Izložba pokazuje razvoj željeznice u Crnoj Gori.

Veliki dio materijala koji je predstavljen na izložbi sakupljen je od 2000. do 2002. godine. Autor izložbe Josip Veber navodi da je u ovoj postavci 114 fotografija koje na simboličan način predstavljaju isti broj godina koliko traje razvoj željeznice u Crnoj Gori. Jedan broj fotografija potiče iz željezničkih muzeja u Beogradu, Ljubljani, Zagrebu, Beču i Budimpešti, dok je jedan broj dobijen i od ljubitelja željeznice iz Austrije i Njemačke, kao i arhive novinske kuće ,,Pobjeda” iz Podgorice.

Izložbu je otvorio predsjednik Odbora direktora Željezničkog prevoza Crne Gore, Dušan Radonjić, a publici se obratio izvršni direktor Željezničkog prevoza Crne Gore, Milojica Zindović, koji je tom prilikom izjavio da željeznica kroz izložbu pokazuje koliko je imala bogatu i zanimljivu istoriju. Ono što je naglasio publicista, Josip Veber, jeste da je upravo 27. novembar dan kada je prije 50 godina otvorena pruga normalnog kolosjeka Nikšić-Podgorica-Bar, što je takođe bio povod za organizovanje izložbe. Uoči otvaranja, publika je imala priliku da odgleda i dva kratka filma „Mali voz“ iz 1959. godine u produkciji „Lovćen filma“ i promotivni film o Željezničkom prevozu Crne Gore.

Izložba će u KIC-u Budo Tomović biti otvorena sedam dana, nakon čega će biti prikazana i u Kulturnom centru Opštine Golubovci.

×